Cukinia ma dużą ilość błonnika, co czyni ją zdrową dla Ciebie, ale co jeśli nie lubisz jej smaku? Wtedy jest to najlepsza alternatywa dla Ciebie, a jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla swojego ulubionego przepisu na naleśniki to jest to właściwy przepis dla Ciebie.
Prep Time:
5 minut
Czas gotowania:
10 minut
Plon:
4 porcje
Składniki:
1/2 szklanki mąki
1/2 filiżanki cukinii
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
Wskazówki:
1. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.
2. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodać masło i dobrze wymieszać.
3. Wbij jajka i dodaj mleko.
4. Dobrze wymieszać, aby uzyskać ciasto.
5. Dodaj cukinię do ciasta i dobrze wymieszaj.
6. Wlej mieszankę na patelnię i posyp solą i pieprzem.
7. Gotuj naleśnik, aż stanie się złotobrązowy.
8. Podawać na ciepło.
Sugestia dotycząca serwowania:
Dodaj 1 łyżkę cukru do naleśnika, aby był słodki.
Dla tych, którzy nie lubią cukinii, spróbuj tego samego z marchewką lub słodkimi ziemniakami.
Wnioski:
Pewnie zastanawiasz się, jak ten zdrowy i smaczny naleśnik zmieni się w Twojej codziennej diecie. Tak, to właściwe pytanie, ponieważ jest on pełen błonnika, a składniki, których użyjesz do jego wykonania są bardzo zdrowe.