Zdrowe przepisy, które musisz wypróbować już teraz

Surowy burak to niskokaloryczne jedzenie, które jest pełne składników odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów. Jest doskonałym źródłem błonnika i wapnia, który pomaga regulować ciśnienie krwi i rytm serca.

Ma pyszny smak, który idzie dobrze z wszelkiego rodzaju żywności. I jest dość wszechstronny, ponieważ można go jeść sam lub dodać do swoich ulubionych przepisów.

Oto 5 zdrowych przepisów na buraki, które zmienią twoje nawyki żywieniowe i zmienią cię w zdrową osobę.

1. Zupa buraczana (Beetroot soup)

Kolor tej zupy z pewnością sprawi, że poczujesz się szczęśliwy. Możesz cieszyć się tą niesamowitą zupą ze swoimi bliskimi i przyjaciółmi.

Składniki:

Buraki – 2 (obrane i starte na tarce)

Cebula – 1 (pokrojona w plasterki)

Seler – ½ szklanki (posiekany)

Czosnek – 2 ząbki

Imbir – ¼ cala (starty)

Marchew – ½ (obrana i starta)

Sól – ½ łyżeczki

Masło – ½ szklanki (roztopione)

2. Sałatka z buraków

Jeśli chcesz cieszyć się pyszną i zdrową sałatką z buraków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Połączenie świeżych buraków i sałaty sprawia, że to danie jest wyjątkowe i zdrowe.

Składniki:

Buraki – ½ szklanki (obrane i starte)

Sałata – 1 pęczek (posiekana)

Ogórek – ¼ (obrany i starty)

Świeża mięta – 1 gałązka (posiekana)

Nasiona sezamu – 1 łyżeczka

Dressing – ½ szklanki octu

Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

Sól – ½ łyżeczki

Pieprz – ½ łyżeczki

3. Sos z buraków

Pieczenie to świetny sposób na zachowanie i zwiększenie wartości odżywczych buraka. Możesz go upiec z kurczakiem lub wykorzystać jako dodatek do zdrowej warzywnej pizzy.

Składniki:

Buraki – ½ szklanki (obrane i starte)

Parmezan – ¼ filiżanki

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Zioła – 1 łyżeczka

Sól – ½ łyżeczki

Pieprz – ½ łyżeczki

4. Dip z buraków i szpinaku

Ten dip to doskonały przepis, którym możesz się cieszyć z rodziną i przyjaciółmi. Możesz dodać do tego dipu dowolne warzywa, jak ogórek, marchewka czy papryka.

Składniki:

Buraki – 2 (obrane i starte)

Szpinak – 1 filiżanka (umyty i posiekany)

Ser cheddar – 2 filiżanki (rozdrobniony)

Majonez – 2 łyżki stołowe

Sól – ½ łyżeczki

Pieprz – ½ łyżeczki