Surowy burak to niskokaloryczne jedzenie, które jest pełne składników odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów. Jest doskonałym źródłem błonnika i wapnia, który pomaga regulować ciśnienie krwi i rytm serca.
Ma pyszny smak, który idzie dobrze z wszelkiego rodzaju żywności. I jest dość wszechstronny, ponieważ można go jeść sam lub dodać do swoich ulubionych przepisów.
Oto 5 zdrowych przepisów na buraki, które zmienią twoje nawyki żywieniowe i zmienią cię w zdrową osobę.
1. Zupa buraczana (Beetroot soup)
Kolor tej zupy z pewnością sprawi, że poczujesz się szczęśliwy. Możesz cieszyć się tą niesamowitą zupą ze swoimi bliskimi i przyjaciółmi.
Składniki:
Buraki – 2 (obrane i starte na tarce)
Cebula – 1 (pokrojona w plasterki)
Seler – ½ szklanki (posiekany)
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – ¼ cala (starty)
Marchew – ½ (obrana i starta)
Sól – ½ łyżeczki
Masło – ½ szklanki (roztopione)
2. Sałatka z buraków
Jeśli chcesz cieszyć się pyszną i zdrową sałatką z buraków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Połączenie świeżych buraków i sałaty sprawia, że to danie jest wyjątkowe i zdrowe.
Składniki:
Buraki – ½ szklanki (obrane i starte)
Sałata – 1 pęczek (posiekana)
Ogórek – ¼ (obrany i starty)
Świeża mięta – 1 gałązka (posiekana)
Nasiona sezamu – 1 łyżeczka
Dressing – ½ szklanki octu
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Sól – ½ łyżeczki
Pieprz – ½ łyżeczki
3. Sos z buraków
Pieczenie to świetny sposób na zachowanie i zwiększenie wartości odżywczych buraka. Możesz go upiec z kurczakiem lub wykorzystać jako dodatek do zdrowej warzywnej pizzy.
Składniki:
Buraki – ½ szklanki (obrane i starte)
Parmezan – ¼ filiżanki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Zioła – 1 łyżeczka
Sól – ½ łyżeczki
Pieprz – ½ łyżeczki
4. Dip z buraków i szpinaku
Ten dip to doskonały przepis, którym możesz się cieszyć z rodziną i przyjaciółmi. Możesz dodać do tego dipu dowolne warzywa, jak ogórek, marchewka czy papryka.
Składniki:
Buraki – 2 (obrane i starte)
Szpinak – 1 filiżanka (umyty i posiekany)
Ser cheddar – 2 filiżanki (rozdrobniony)
Majonez – 2 łyżki stołowe
Sól – ½ łyżeczki
Pieprz – ½ łyżeczki