Ciasto gąbkowe jest jednym z najlepszych ciast do pieczenia, ponieważ jest łatwe do wykonania, a wynik jest niesamowity. Będziesz zdumiony wiedząc, że ten biszkopt z 4 jajkami będzie smakował wspaniale i będzie idealnym tortem urodzinowym.
Składniki:
1 pudełko mieszanki ciastek
2 jajka
½ szklanki mleka
⅓ filiżanki masła
Ekstrakt waniliowy
Płyn do płukania jajek
Olej kokosowy do smarowania patelni
Lukrowanie kremem maślanym
Będziesz potrzebował:
Blacha do pieczenia
Miarka
Szpatułka
Miska do mieszania
Elektryczna trzepaczka
Ciasto gąbczaste jest łatwe do wykonania, ale składniki i czas pieczenia zależą od wielkości Twojego piekarnika. Zacznijmy więc ten proces.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Nasmaruj blachę do pieczenia za pomocą oleju kokosowego.
Dodaj ¾ szklanki mleka do miski i dodaj proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Dodaj 1 jajko do miski i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj kolejne 2 jajka i dobrze wymieszaj.
Teraz wylej masę na blachę do pieczenia i rozprowadź ją równomiernie.
Piec przez 20 do 25 minut.
Po upieczeniu, pozwól mu całkowicie ostygnąć, zanim go zamrozisz.
Aby przygotować kremowy lukier, wymieszaj cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy.
Niech się schłodzi w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Weź szpatułkę i rozprowadź lukier na biszkopcie.
Kiedy już to zrobisz, udekoruj go za pomocą jadalnych dekoracji i umieść w lodówce na co najmniej kolejne 30 minut.
Wnioski:
Jest to najłatwiejszy przepis wszech czasów i jeśli szukasz szybkiego i pysznego biszkoptu to ten jest najlepszy dla Ciebie. Ten tort będzie kochany przez wszystkich.